BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong ikut sederhana besar
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam (digaul rata dan perap 20 minit)
1 genggam kacang gajus, goreng garing dan toskan
2 camca besar tomato sos
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 batang serai (diketuk)
3 biji bawang besar (dikisar halus)
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
3 inci halia (dikisar halus)
2 cawan air
Kacang pis, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam digoreng, tapi jangan sampai garing, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga harum, masukkan bahan yang dikisar, cili, serai dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.
- Tuang air dan bila mendidih,masukkan ayam tadi, masukkan sedikit gula dan garam. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
- Tambah gajus goreng, kacau rata dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan tabur kacang pis sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment