- 1/2 ekor ayam (dipotong ikut selera sendiri)
- 1/2 mangkuk halia dihiris nipis
- 1 mangkuk cendawan hitam (direndam dahulu)
- 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 biji bawang besar (dipotong kasar)
- 4 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap cair
- 1 sudu garam
- 1 sudu sesame oil (minyak bijan cina)
- minyak masak (1/3 mangkuk)
CARA CARA MEMASAK
- Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih. Kemudian masukkan ayam. Kacau sehingga 1/2 masak.
- Masukkan cendawan hitam, sos tiram, kicap cair dan garam kedalam kuali dan kacau sehingga sebati sos.
- Masukkan 1/2 cawan air kemudian tunggu selama 10 minit. Jika kering sangat tambah lagi air bagi yang suka makanan yang berkuah.
- Apabila hampir masak masukkan halia dan sesame oil kacau hingga sebati dan angkat.
P/S= Hidangkan panas panas bersama nasi beras wangi..LAYANN.....
No comments:
Post a Comment