Akhisyah Recipe

Friday, March 21, 2014



Bahan2
1 kg daging (dipotong nipis)
4 ulas bwg merah (dihiris)
5 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang 

2 batang serai
2 inci kulit kayu manis
1/4 cawan kicap pekat
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar  

4 biji bwg besar
5 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - tambah

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat,serai & garam secukup rasa.Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)

2 comments: