Akhisyah Recipe

Friday, March 21, 2014




BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong ikut sederhana besar
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam (digaul rata dan perap 20 minit)
1 genggam kacang gajus, goreng garing dan toskan
2 camca besar tomato sos
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 batang serai (diketuk)
3 biji bawang besar (dikisar halus)
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
3 inci halia (dikisar halus)
2 cawan air
Kacang pis, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam digoreng, tapi jangan sampai garing, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga harum, masukkan bahan yang dikisar, cili, serai dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air dan bila mendidih,masukkan ayam tadi, masukkan sedikit gula dan garam. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
  3. Tambah gajus goreng, kacau rata dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan tabur kacang pis sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment