Akhisyah Recipe

Wednesday, January 19, 2011

Singapore Fried Meehoon

BAHAN BAHAN

  • 1/2 bungkus meehoon (direndam hingga lembut)
  • 10 ekor udang
  • udang kering
  • 2 biji telur 
  • 2 sudu cili boh
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 1/2 biji bawang merah (dihiris halus)
  • 1 sudu cili sos
  • 1 sudu tomato sos
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap cair
  • 1/2 sudu garam
  • 1/2 serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh sesame oil (minyak bijan cina)
  • 1 mangkuk taugeh
  • 1/2 mangkuk daun bawang
  • 4 sudu minyak masak

CARA CARA MEMASAK

  1. Panaskan minyak didalam kuali kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga agak garing kemudian masukkan Udang basah dan udang kering.
  2. Masukkan semua jenis sos tadi, cili boh,cili sos,tomato sos,sos tiram,kicap cair, garam dan serbuk lada hitam.
  3. Kacau hingga sebati semua sos kemudian masukan telur dan meehoon kacau lagi hingga warna semuanya naik. 
  4. Last sekali masukkan sesame oil, taugeh dan daun bawang. Kacau selama 30 saat angkat. Pastikan Taugeh dan daun bawang tadi separuh masak saja.
Apalagi hidang la.P/S kalau nak pedas potong saja cili padi taruk. Meehoon goreng ni warnanya agak cair tapi WALLAH..Sedappp.........

1 comment:

  1. Cubalah senang ja. Nak makanan simple tapi sedap inilah salah satu kegemaran my Husband...
    Muahh..sedap..

    ReplyDelete