Akhisyah Recipe

Wednesday, January 19, 2011

Ginger Chicken With Black Chinese Mushroom

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam (dipotong ikut selera sendiri)
  • 1/2 mangkuk halia dihiris nipis 
  • 1 mangkuk cendawan hitam (direndam dahulu)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 biji bawang besar (dipotong kasar)
  • 4 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap cair
  • 1 sudu garam
  • 1 sudu sesame oil (minyak bijan cina)
  • minyak masak (1/3 mangkuk)

 CARA CARA MEMASAK 
  1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih. Kemudian masukkan ayam. Kacau sehingga 1/2 masak.
  2. Masukkan cendawan hitam, sos tiram, kicap cair dan garam kedalam kuali dan kacau sehingga sebati sos.
  3. Masukkan 1/2 cawan air kemudian tunggu selama 10 minit. Jika kering sangat tambah lagi air bagi yang suka makanan yang berkuah.
  4. Apabila hampir masak masukkan halia dan sesame oil kacau hingga sebati dan angkat.



P/S= Hidangkan panas panas bersama nasi beras wangi..LAYANN.....

No comments:

Post a Comment